Home » Comunicate de presă » Clădirea Primăriei Oradea – edificiul iluminat în albastru de Ziua Mondială a Diabetului 2012 în România

Clădirea Primăriei Oradea – edificiul iluminat în albastru de Ziua Mondială a Diabetului 2012 în România

Ziua Mondială a Diabetului 2012 a fost marcată pretutindeni în lume pe data de 14 noiembrie, în încercarea de a atrage atenția asupra importanței prevenției și educaţiei. Mesajul de anul acesta al International Diabetes Federation (IDF) a fost ”Diabetul – să ne protejăm viitorul!”.

La nivel mondial, unul dintre evenimentele simbolice organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului este iluminarea în albastru a unor clădiri reprezentantive. Anul acesta, clădirea oficială iluminată în albastru de către Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Oradea a fost Palatul Primăriei Oradea, clădire – monument istoric.  Acțiunea a făcut parte din cadrul Campaniei Naționale Controlează-ți Diabetul, ediţia Oradea.

Simbolul universal al diabetului este cercul albastru, care semnifică viață și sănătate, dar în principal uniune. Albastrul reflectă culoarea cerului care ne unește pe toți în lupta împotriva diabetului, fiind totodată și culoarea steagului Națiunilor Unite. Iluminarea în albastru a clădirilor de Ziua Mondială a Diabetului poartă astfel o semnificație puternică, fiind un semn de solidaritate cu milioanele de oameni care suferă de diabet din întreaga lume.

La fel cum iluminarea în albastru are o simbolistică aparte, Palatul Primăriei Oradea este un monument emblematic. Amplasată în Piața Centrală din Oradea, clădirea a fost ridicată între anii 19021903 după planurile arhitectului Kálmán Rimanóczy, aflându-se pe fostul loc al episcopiei catolice din secolul al XVIII-lea. Construcţia este asimetrică în plan, îmbină stilul eclectic și renascentist și este mărginită în partea dinspre Crişul Repede de un turn cu ceas înalt de 50 m. Anul acesta, clădirea a fost declarată monument istoric.

Campania Națională Controlează-ți Diabetul, ediția Oradea, este organizată de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Oradea. Partenerii ştiinţifici ai evenimentului sunt Asociaţia Română de Educaţie în Diabet şi Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Pe plan local, manifestarea a fost susţinută de către Primăria Municipiului Oradea şi Regia Autonomă de Transport Local Oradea.

Iluminarea clădirii Primăriei Oradea a fost posibilă cu  sprijinul partenerilor Campaniei Naționale Controlează-ți Diabetul, ediția Oradea:

Partener Principal: Berlin Chemie Menarini
Partener pentru Educație: Lilly Diabetes
Partener Testări: MSD
Partener Gold: Sanofi
Parteneri Silver: Abbott, Worwag Pharma
Parteneri Bronze: Roche, Servier, Bristol-Myers Squibb

Management eveniment: Sănătatea Press Group

Diana Nanciu
PR Specialist
0733.011.109
pr@sanatateapress.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.