Home » Comunicate de presă » Diabetul – o problemă de sănătate publică

Diabetul – o problemă de sănătate publică

Potrivit ultimelor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproape 346 de milioane de oameni din întreaga lume suferă în prezent de diabet. În România, diabetul afectează peste 1 milion de oameni, dintre care aproximativ 2800 sunt copii, dar și mai mulți riscă să dezvolte această afecțiune din cauza stilului de viață nesănătos. Conform studiilor realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, peste 60% din oamenii din întreaga lume duc o viaţă sedentară.

Diabetul scade speranța de viață în medie cu 5-10 ani și este una dintre cauzele majore de moarte prematură în lume. Diabetul zaharat, odată apărut, te însoțește toată viața, tocmai de aceea se schimbă inevitabil și stilul de viața și intervine monitorizarea periodică a valorilor de glicemie. Sedentarismul, alimentația nesănătoasă, obezitatea, stresul, adăugate moştenirii genetice, sunt principalii factori de risc pentru apariţia diabetului. Având în vedere numărul de bolnavi în continuă creştere la nivel global, se pare că oamenii din întreaga lume nu conștientizează încă această amenințare.

Ca un puternic semnal de alarmă, la nivel mondial, se desfășoară în fiecare an Ziua Mondială a Diabetului, sub semnul cercului albastru, simbolul global al acestei afecţiuni. În acest an, în România, manifestarea are loc în perioada 12-14 noiembrie 2011, la Craiova, sub motto-ul Controlează-ți diabetul”.

Evenimentele organizate în această perioadă au ca principal scop informarea şi educarea cu privire la importanţa prevenţiei diabetului şi cunoaşterea factorilor de risc care determină apariţia bolii, precum și îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu diabet. Ziua Mondială a Diabetului din acest an include o serie de manifestări dedicate atât publicului largpacienților, reprezentanților asociațiilor de pacienți cu diabet, cât şi publiclui specializat – medicilor și autoritaților medicale.

Antonie Solomon, Primarul Municipiului Craiova, a declarat: „Oraşul nostru doreşte ca pe viitor să fie şi mai mult alături de persoanele cu diabet, de aceea Primăria a acceptat ca, în perioada 12-14 noiembrie, Craiova să devină centrul diabetologiei româneşti. Primăria Municipiului Craiova sprijină în acest an organizarea Zilei Mondiale a Diabetului şi îşi propune să se implice în toate acţiunile viitoare care vor viza conştientizarea gravităţii diabetului”.

Despre Ziua Mondială a Diabetului, Nicolae Giugea, Prefectul Judeţului Dolj, a precizat : În judeţul Dolj se află în evidenţa specialiştilor aproximativ 30.000 de persoane diagnosticate cu diabet.Consider cădoar printr-o implicare a tuturor autorităţilor locale, inclusiv a Instituţiei Prefectului pe care o reprezint, se vor putea lua măsurile necesare prevenţiei şi controlului eficient al diabetului la nivelul judeţului Dolj”.

„Diabetul este una dintre cele mai frecvente boli cronice netransmisibile ale secolului XXI şi o problemă de sănătate publică în România, având în vedere numărul de persoane diagnosticate cu diabet în fiecare an. În cazul persoanelor care nu au diabet, prevenţia   printr-o dietă sănătoasă şi prin sport este esenţială pentru ţinerea la distanţă a acestei boli. În cazul persoanelor care au deja diabet însă doar printr-o ţinere sub control a bolii se pot evita numeroasele complicaţii pe care diabetul le poate cauza”, a atras atenția prof.univ.dr. Maria Mota, Preşedinte ales al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Iniţiatorii Zilei Mondiale a Diabetului din acest an sunt Asociația Română de Educație în Diabet și Centrul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Dolj. Partenerii științifici ai evenimentului sunt: Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice şi Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Pe plan local, manifestarea este susținută de către Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Local Municipal, Consiliul Județean Dolj și Prefectura Județului Dolj în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, Direcția de Sănătate Publică Dolj și Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.