Home » Comunicate de presă » La Craiova va fi inaugurată prima linie de transport în comun dedicată prevenţiei diabetului!

La Craiova va fi inaugurată prima linie de transport în comun dedicată prevenţiei diabetului!

Asociația Română de Educație în Diabet împreună cu Regia Autonomă de Transport Craiova şi Primăria Municipiului Craiova lansează prima linie de transport  în comun dedicată prevenției diabetului. Linia de transport va parcurge cele mai importante cartiere din Craiova. Acţiunea face parte din campania naţională „Controlează-ţi diabetul!”, care vizează implicarea autorităţilor de pe plan local în combaterea şi lupta împotriva diabetului.

Diabetul se situează pe locul doi la nivel mondial din punct de vedere al numărului de persoane afectate, 346 de milioane de oameni din întreaga lume suferind în prezent de această boală. În România se înregistrează oficial aproximativ 1 milion de persoane bolnave de diabet, dar numărul real se estimează a fi mult mai mare. Prevalenţa diabetului este în continuă creştere, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că până în 2030 numărul deceselor cauzate de diabet se va dubla.

Ca un puternic semnal de alarmă, în fiecare an se desfășoară Ziua Mondială a Diabetului. Anul acesta, în România, Ziua Mondială a Diabetului va avea loc în perioada 12-14 noiembrie, la Craiova şi face parte din campania naţională „Controlează-ţi diabetul!”. Evenimentele organizate în cadrul acestei campanii au ca principal scop informarea şi educarea cu privire la importanţa prevenţiei diabetului şi a cunoaşterii factorilor de risc care determină apariţia bolii, precum și  îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu diabet.

Pentru a atrage atenţia populaţiei asupra importanţei prevenţiei şi a controlului diabetului, de astăzi craiovenii au luat iniţiativă şi cu ajutorul Regiei Autonome de Transport Craiova, pe arterele din Bănie va circula un autobuz şi un tramvai colatat cu mesajul campaniei: „Controlează-ți diabetul” –  În cazul diabetului educaţia înseamnă prevenţie şi control! Acţiunea se va desfășura pe o perioadă de 3 luni de zile.

Liniile dedicate mediatizării acestei campanii vor fi: linia de autobuz 1 B și linia de tramvai 100. Traseul liniei de autobuz 1 B este de la Romanești până la Gară, iar traseul liniei de tramvai 100 este de la Electroputere la Piața Centrală, aceste două linii parcurgând unele dintre cele mai circulate zone din Craiova.

Prof.univ.dr. Maria Moța, Preşedinte ales al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, a declarat: „Ne-am gândit la această modalitate de informare asupra diabetului, deoarece lupta împotriva acestei afecţiuni trebuie să fie una susţinută şi dusă de toată populaţia, iar Craiova este un oraş mare, în care mijloacele de transport în comun sunt folosite zi de zi de mii de oameni şi văzute de alte mii. În acest fel populaţia Craiovei va putea să conştientizeze importanţa prevenţiei şi a controlului constant al acestei afecţiuni care, odată apărută, te însoţeşte pe tot parcursul vieţii.

Reţeaua de transport în comun a Municipiului Craiova este una destul de extinsă, lucru care ne va ajuta să popularizăm mesajul Campaniei „Controleză-ţi diabetul” cât mai bine în rândul craiovenilor. Prin această acţiune, Regia Autonomă de Transport  Craiova îşi manifestă dorinţa de a sprijini lupta împotriva diabetului şi de a contribui la conştientizarea importanţei tratamentului adecvat al acestei boli”,  a precizat Marinel Florescu, Director General, Regia Autonomă de Transport Craiova.

Pe lângă lansarea liniei de transport dedicate prevenţiei acestei afecţiuni, Campania Naţională „Controlează-ţi diabetul!” va cuprinde şi alte activităţi cu scopul de informare şi conştientizare a gravităţii acestei boli, dintre care amintim lansarea imnului de luptă împotriva diabetului.

Iniţiatorii Zilei Mondiale a Diabetului din acest an sunt Asociația Română de Educație în Diabet și Centrul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Dolj. Partenerii științifici ai evenimentului sunt: Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice şi Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Pe plan local, manifestarea este susținută de către Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Local Municipal, Consiliul Județean Dolj și Prefectura Județului Dolj în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, Direcția de Sănătate Publică Dolj și Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

Pentru mai multe informaţii despre campanie, accesaţi site-ul Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet: www.educatie-diabet.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.