Home » Comunicate de presă » Oltenia luptă împotriva diabetului

Oltenia luptă împotriva diabetului

O dietă sănătoasă, un stil de viaţă activ şi un program regulat de exerciţii fizice sunt principalele mijloace de prevenţie, care ar putea ţine cu succes diabetul departe de corpul nostru.

În fiecare an se desfăşoară Ziua Mondială a Diabetului, o manifestare care încearcă să tragă un semnal de alarmă asupra importanţei prevenţiei şi controlului acestei boli. Anul acesta, în România, Ziua Mondială a Diabetului va fi marcată printr-o serie de acţiuni în perioada 12-14 noiembrie, la Craiova, „capitala Olteniei”.

Nicolae Giugea, Prefectul Judeţului Dolj, a declarat: „Prefectura Judeţului Dolj a decis să sprijine în acest an evenimentul Ziua Mondială a Diabetului, întrucât autorităţile locale joacă un rol central în prevenţia, controlul şi monitorizarea unei boli atât de complicate precum diabetul. Doar printr-o abordare intensivă şi o acţiune concentrată a tuturor actanţilor dintr-un sistem se pot lua măsurile necesare conştientizării gravităţii unei probleme de sănătate publică. Prin implicarea Instituţiei Prefectului în tragerea unui semnal de alarmă asupra importanţei prevenţiei şi controlului diabetului, judeţul Dolj doreşte să fie un exemplu de urmat de către toate celelalte judeţe ale Olteniei şi ale României”.

Evenimentele care vor fi organizate de Ziua Mondială a Diabetului au ca principal scop informarea şi educarea cu privire la importanţa cunoaşterii factorilor de risc care determină apariţia bolii, precum și îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu diabet.

Ziua Mondială a Diabetului din acest an include o serie de manifestări dedicate publicului larg, pacienților, reprezentanților asociațiilor de pacienți cu diabet, medicilor și autoritaților medicale.

Testarea gratuită a glicemiei și a hemoglobinei glicozilate, Marşul bicicliştilor voluntari „Sănătate pe două roţi. Împreună împotriva diabetului”, iluminarea clădirii Prefecturii în albastru, lansarea imnului luptei împotriva diabetului sunt doar câteva dintre acțiunile pentru publicul larg care vor marca Ziua Mondială a Diabetului.

Pentru publicul specializat format din diabetologi, medici de familie, nefrologi, cardiologi,  interniști, endocrinologi, organizatorii au realizat o serie de activităţi speciale, precum Simpozionul științific „Actualități și perspective în diagnosticul și tratamentul  diabetului zaharat”, Concertul extraordinar – Orchestra Medicilor „Medicină și Muzică”, Decernarea premiilor  de excelență „Educație și Prevenție în Diabet” şi Conferinţa de presă „Ziua Mondială a Diabetului”.

Iniţiatorii Zilei Mondiale a Diabetului din acest an sunt Asociația Română de Educație în Diabet și Centrul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Dolj. Partenerii științifici ai evenimentului sunt: Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice şi Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Pe plan local, manifestarea este susținută de către Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Local Municipal, Consiliul Județean Dolj și Prefectura Județului Dolj în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, Direcția de Sănătate Publică Dolj și Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

Pentru mai multe informaţii despre programul evenimentului „Ziua Mondială a Diabetului”, accesaţi site-ul Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet: www.educatie-diabet.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.