Home » Comunicate de presă » Prevenție – Diagnosticare precoce – Control în diabetul zahart Campania Națională „CONTROLEAZĂ-ȚI DIABETUL”, editia Târgu-Jiu

Prevenție – Diagnosticare precoce – Control în diabetul zahart Campania Națională „CONTROLEAZĂ-ȚI DIABETUL”, editia Târgu-Jiu

Aproape 400 de gorjeni și-au testat gratuit glicemia și hemoglobina glicozilată într-o singură zi la Târgu-Jiu. Acțiunea de depistare precoce a diabetului derulată sâmbătă, 18 aprilie 2015, a făcut parte din cea de-a VIII-a ediție a Campaniei Naționale „Controlează-ți Diabetul” organizată științific de Societatea Română de Diabet, Nutriție şi Boli Metabolice în parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Târgu-Jiu.

Dintre persoanele testate, aproximativ 13% au fost descoperite cu glicemia peste limitele normale, reprezentând posibile noi cazuri de diabet care trebuie confirmate, însă, ulterior cu un nou test.

Aceste date reconfirmă practic studiul PREDATORR, care a indicat o prevalență a diabetului zaharat de 12,1% în regiunea Sud Vest din care face parte și județul Gorj.

„Chiar dacă testarea s-a desfășurat într-o singură zi, acest tip de acțiuni este deosebit de important prin prisma mesajelor pe care le transmite: efectuarea de analizele periodic, precum și importanța depistării precoce a diabetului în lupta împotriva acestei afecțiuni”, a declarat prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Pe lângă o alimentație corespunzătoare, practicarea mișcării zilnice este un mod simplu și eficient de a preveni diabetul. Conform Federației Internaționale de Diabet, practicarea de 30 de minute de exerciții fizice în fiecare zi reduce cu 40% riscul de instalare a diabetului zaharat de tip 2.

Un alt punct important al Campaniei Naționale „Controlează-ți Diabetul” îl reprezintă prevenția diabetului zaharat. Astfel, în incinta Shopping City Târgu-Jiu, trupa de dans Galactic Crew Junior a Şcolii Populare de Artă locale a făcut o demonstrație de dans, subliniind importanța practicării mișcării zilnice și a adoptării unui stil de viață sănătos.

„Mă bucur că orașul lui Brâncuși s-a alăturat campaniei de luptă împotriva diabetului! Este nevoie de astfel de acțiuni și îi îndemn pe toți gorjenii să nu neglijeze efectuarea periodică de analize și să acorde mare atenție stilului de viață”, a spus dr. Lucreția Pîrcălăboiu, șef al Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Târgu-Jiu.

Campania Naționale „Controlează-ți Diabetul” vizează și conștientizarea problemelor cu care se confruntă persoanele cu diabet din România, precum și îmbunătățirea calității vieții acestora. Pentru ca mesajele legate de prevenție și control în diabet să fie cât mai bine diseminate, în cadrul campaniei a fost organizată și o conferință de presă la care au luat parte reputați diabetologi din România împreună cu reprezentanții autorităților.

La fel ca în cazul edițiilor precedente ale Campaniei Naționale „Controlează-ți Diabetul”, ediția Târgu-Jiu a inclus și o manifestare adresată exclusiv profesioniștilor din domeniul medical care s-a bucurat de un mare interes.

Peste 120 de cadre medicale au participat la Cursul Diabet, Sindrom metabolic şi alte boli legate de nutriţie (DIAMOND – Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition – related Diseases), organizat științific de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, unde nume de referință din diabetologia românească au prezentat cele mai noi informații pentru practica medicală curentă a participanților.

Contact: Ana Maria Cizmaș, Specialist PR & Comunicare, 0733.011.105, press@sanatateapress.ro

Organizator ştiinţific: Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice
Partener local: Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Târgu-Jiu
Parteneri Instituționali: Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Instituția Prefectului – Județul Gorj, Consiliul Județean Gorj
Sponsor principal: Astra Zeneca
Sponsor Aur: MSD Diabetes
Parteneri Bronz: Alfa Wassermann, Worwag Pharma
Partener: Servier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.