Home » Comunicate de presă » ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI Craiova – centrul diabetologiei româneşti 12- 14 noiembrie 2011

ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI Craiova – centrul diabetologiei româneşti 12- 14 noiembrie 2011

Craiova va deveni inima diabetologiei româneşti în perioada 12-14 noiembrie prin acţiunile pe care Asociația Română de Educație în Diabet și Centrul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Dolj în parteneriat cu autorităţile locale doljene le vor desfăşura cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului. Evenimentele organizate în această perioadă au ca principal scop informarea şi educarea cu privire la importanţa prevenţiei diabetului şi cunoaşterea factorilor de risc care determină apariţia bolii precum și îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu diabet.

Prima zi are caracter științific, în cadrul căreia se va organiza un simpozion la care vor fi invitați peste 150 de medici diabetologi, nefrologi, internişti și medici de familie. Evenimentul va avea loc în sala de ședințe a Prefecturii Craiova, în cadrul căruia vor fi prezente nume mari din diabetologia românească, dintre care amintim:  prof.univ.dr. Nicolae Hâncu – Preşedinte de onoare Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof.univ.dr. Radu Lichiardopol – Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, prof.univ.dr. Amorin Popa – Președintele Comisiei de Diabet din cadrul Ministerului Sănătăţii, prof.univ.dr. Constantin Ionescu Târgoviște – Președintele Asociației Medicale Române, prof.univ.dr. Mariana Graur Șef Clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice – Iași,prof.univ.dr. Doina Catrinoiu – Șef Clinica de Diabet, Boli de Nutriție și Metabolism – Constanța, prof.univ.dr.Gabriela Radulian, UMF „Carol Davila”, Institutul. „Nicolae Paulescu”, prof.univ.dr.Dinca Mihaela, UMF Craiova, conf.univ.dr. Cristian Serafinceanu – medic primar diabetolog Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „N. Paulescu“, conf.univ.dr. Gabriela Roman, Preşedintele Societăţii Europene pentru Obezitate, conf.univ.dr. Timar Romulus – Șef Clinica de Diabet, Boli Metabolice și Nutriție – Timișioara, conf.univ.dr. Magdalena Moroșanu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, Galaţi, prof.univ.dr. Maria Moța – Preşedinte ales Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Seara se va încheia cu un concert extraordinar oferit de Orchestra Medicilor din București, urmat de Gala de decernare a premiilor de excelenţă “Educaţie şi Prevenţie în Diabet”.

Ziua 2 și ziua 3 (13, 14 noiembrie) sunt dedicate publicului larg şi înglobează activităţi care se vor desfăşura în centrul Craiovei, în Piaţa Mihai Viteazu. În cele două zile, în intervalul 10.00 – 17.00 craiovenii sunt invitaţi să îşi testeze glicemia şi hemoglobina glicozilată la cortul special amenajat pentru acţiunea Testarea gratuită a glicemiei”.

Pentru a spori nivelul de conştientizare a problematicii diabetului în rândul adolescenţilor doljeni, se va organiza un flash mob cu mesajul „Controlează-ţi diabetul” , iar Adrian Ţuţu, câştigătorul primei ediţii a concursului „Românii au talent” va încerca să tragă un semnal de alarmă într-o manieră artistică prin interpretarea „imnului” de luptă împotriva diabetului.

Un alt moment marcant al evenimentului desfăşurat pe trei zile la Craiova îl reprezintă iluminarea clădirii Prefecturii în albastru, culoarea simbolică a diabetului la nivel internaţional, concomitent cu aprinderea unui cerc format din lumânări în Piaţa Mihai Viteazu. Iluminarea clădirii prefecturii se va realiza în fiecare zi a evenimentului în intervalul 18.00 – 19.30.

Pe 14 noiembrie, publicului larg este invitat la acţiunea “Sănătate pe 2 roţi. Împreună împotriva diabetului”, un marş al bicicliştilor voluntari dedicat combaterii sedentarismului şi sublinierea importanţei exerciţiului fizic constant ca mijloc de prevenţie al diabetului.

Evenimentul Ziua Mondială a Diabetului face parte din cadrul campaniei “Controlează-ţi diabetul” manifestare iniţiată de prof.univ.dr. Maria Moţa, Preşedinte al Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet şi Preşedinte Ales al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Sănătatea Press Group.

Evenimentul Ziua Mondială a Diabetului este iniţiat de: Asociația Română de Educație în Diabet și Centrul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Dolj. Partenerii științifici ai evenimentului sunt: Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice şi Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Pe plan local, manifestarea este susținută de către Primăria Municipiului Craiova şi Consiliul Local Municipal, Consiliul Județean Dolj și Prefectura Județului Dolj, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, Direcția de Sănătate Publică Dolj și Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.