Home » Comunicate de presă » Ziua Mondială a Diabetului în Craiova, oraşul al cărui primar are diabet

Ziua Mondială a Diabetului în Craiova, oraşul al cărui primar are diabet

Prevalenţa diabetului la nivel mondial este în continuă creştere, ultimele statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii indicând nu mai puţin de 346 de milioane de oameni care se confruntă în prezent cu această afecţiune. Ziua Mondială a Diabetului este, în fiecare an, un prilej de a ne reaminti că această afecţiune este o problemă majoră de sănătate publică și că este foarte important să ne informăm cu privire la prevenția si factorii de risc ai diabetului.

Ziua Mondială a Diabetului va fi marcată în acest an la nivel naţional printr-o serie de acţiuni desfăşurate în perioada 12-14 noiembrie, la Craiova. Alegerea Municipiului Craiova drept centru al diabetologiei româneşti este cu atât mai sugestivă, cu cât inclusiv primarul Craiovei, Antonie Solomon, suferă de această boală.

„Am diabet zaharat de tip 2 de mulţi ani, aşa că am învăţat cu timpul ce înseamnă autotestarea, cum să-mi ţin nivelul glicemiei sub control şi cum să evit complicaţiile pe care această boală netratată adecvat le poate cauza. Diabetul este o boală complexă şi delicată, în care controlul constant este esenţial pentru convieţuirea cu această afecţiune. Sunt extrem de mândru că oraşul Craiova va fi pentru trei zile capitala diabetologiei româneşti şi sper ca Ziua Mondială a Diabetului din acest an să fie un eveniment reuşit, care să atragă atenţia craiovenilor asupra importanţei conştientizării pericolului pe care îl constituie această boală”, a mărturisit Antonie Solomon, Primarul Municipiului Craiova.

Ziua Mondială a Diabetului include o serie de manifestări dedicate publicului larg, pacienților, reprezentanților asociațiilor de pacienți cu diabet, medicilor și autoritaților medicale.

Acţiunile pentru publicul specializat (diabetologi, medici de familie, nefrologi, cardiologi, interniști, endocrinologi) au cuprins Simpozionul științific „Actualități și perspective în diagnosticul și tratamentul diabetului zaharat”, Concertul extraordinar – Orchestra Medicilor „Medicină și Muzică”, Decernarea premiilor  de excelență „Educație și Prevenție în Diabet” şi Conferința de presă „Ziua Mondială a Diabetului”.

Pentru publicul larg, Ziua Mondială a Diabetului  constituie cadrul de desfăşurare a unor activităţi precum Testarea gratuită a glicemiei şi a hemoglobinei glicozilate, Flash mob-ul „Controlează-ţi diabetul!”, Marşul bicicliştilor voluntari „Sănătate pe două roţi. Împreună împotriva diabetului” şi iluminarea in albastru a clădirii Prefecturii.

Un moment important din cadrul acţiunilor pentru publicul larg a fost lansarea imnului luptei împotriva diabetului, interpretat de Adrian Ţuţu, câştigătorul primei ediţii a show-ului TV „Românii au talent”.

Iniţiatorii Zilei Mondiale a Diabetului din acest an sunt Asociația Română de Educație în Diabet și Centrul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Dolj. Partenerii științifici ai evenimentului sunt: Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice şi Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Pe plan local, manifestarea este susținută de către Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Local Municipal, Consiliul Județean Dolj și Prefectura Județului Dolj în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, Direcția de Sănătate Publică Dolj și Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

Pentru mai multe informaţii despre programul evenimentului „Ziua Mondială a Diabetului”, accesaţi site-ul Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet: www.educatie-diabet.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.